Lönetoppen

 

Kandidaterna som tjänar mest

 

I grafen över medelinkomster kunde vi konstatera att politikerna ligger en bra bit över genomsnittet för folket. Här tar vi en titt på de som drar upp snittet mest, de som toppar inkomstligan och som kan ligga flera miljoner över genomsnittssvensken. Folkpartisten Anneli Bojesson, 61, tjänade 2012 in nära 4,5 miljoner och är därmed den som har högst inkomster av kandidaterna till riksdagen. Fredrik Reinfeldt kommer på femte plats. Inkomsttoppen bland riksdagskandidaterna domineras av manliga kandidater tillhörande alliansen. Bland topp 20 syns bara fyra kvinnor, Annie Lööf (C), Lena Ek (C) , Helena Bonnier (M) och Anneli Bojesson (FP).

Bland kommunkandidaterna hamnar moderaten Åke Stillemark, som ställer upp i kommunvalet i Sävsjö, i topp. Med en sammanräknad förvärvsinkomst på över fem miljoner för 2012 toppar han även inkomstligan när det gäller kandidaterna i höstens samtliga val.

 

Ta hem grafik över inkomsttoppen!

 

Gör så här: I menyerna kan du välja vilket val, vilket län och vilken kommun du är intresserad av. Klicka på partierna i menyn till höger för att lägga till eller ta bort partier. Du kan titta på inkomsttoppen för respektive parti eller för alla eller några på orten.  För muspekaren över staplarna för information om inkomsten.

Se alternativ under Exportera för att ta hem grafiken. Grafiken kan sparas som bild, vektorgrafik eller bäddas in på den egna sajten. Välj själv om du vill behålla interaktiviteten – eller enbart visa vald kommun. Har du problem att spara bilden? Prova en annan webbläsare eller uppdatera din webbläsare till senaste versionen.

Grafiken är fri att publicera och bädda in för Sirens kunder. Otillåten publicering efterfaktureras. Vill du bli kund? Hör av dig till: anders.nilsfors@siren.se.

Annie Hellquist
annie.hellquist@siren.se

* Inkomstuppgifterna som beräkningarna baserar sig på avser inkomstår 2012 och utgår från sammanräknad förvärvsinkomst. För ett fåtal kandidater i materialet saknas inkomstuppgifter. Beräkningarna bygger på de kandidater som fanns registrerade hos Valmyndigheten den 28 april. Förändringar i valsedlarna kan ha skett därefter. Kandidater med skyddade personuppgifter finns inte med i materialet. Uppgifter om riks-, läns och kommungenomsnitt är hämtade från SCB och gäller boende i kommunen eller länet hela året.

I urvalet för riksdagskandidater är partier som ställer upp med färre kandidater än 20 bortfiltrerade. Partinamnen förkortas i staplarna enligt de kortnamn som finns registrerade hos Valmyndigheten. Saknar partiet registrerad förkortning används första bokstaven i varje ord.

© Siren AB. Ansvarig utgivare: Matti Larsson